9.8.2015

2# Koeratsastus

Tänään oli vuorossa erään vuokrahevos ehdokkaan kokeilu. Lähdin hyvin mielin, ehkä hieman mietteliäänä liikenteeseen. Kyseessä olisi varmaankin isoin hevonen millä olen ratsastanut (eli huikeat 160-165 cm) joten sillä olisi varmasti suht isot liikkeet. Ja kuulema hyppykorkeus on aivan järkyttävän iso.. 

Ajettiin aluksi tallin ohi aika monta kilometriä, kunnes tajuttiin kääntyä takaisin. Kun pääsin tallille niin lähdettiin heti hakemaan hevosta minulle tarhasta. Kyseessä on siis 15 vuotias puoliveriruuna Maciek II, tutummin Masi. Ruuna oli hieman levoton kun varustin sitä, mutta hyvin antoi laittaa kaikki varusteet. Kun olin saanut puunattua Masin valmiiksi, lähdettiin kentälle. Aloitin ihan normaalisti kaviouraa pitkin, tekemällä lyhyempiin päätyihin isot ympyrät. Masi tuntui tosi herkälle mutta oli hieman pohkeen takana aluksi. Olin onneksi varautunut raipalla ja kannuksilla, joten yksi raipan näpäytys ja kunnon ääniavut auttoivat hevosen takaisin pohkeelle. 

Käyntiä menin noin 10 minuutin ajan alkuun, kunnes aloitin ravityöskentelyn. Ensimmäinen ajatus oli, että ihan hirmu isot askeleet sillä ainakin on! Mutta todella hyvin oli ravi säädeltävissä, pystyi hidastamaan aivan pieneksi tai lisäämään pidemmäksi. Tosin en saanut irti mitään kovin hyvää lisättyä ravia, vaikka kuinka yritin. Siinä siis parantamista jatkossa..

Tein samaa tehtävää kuin käynnissä, paitsi että välillä menin kokorataleikkaalla lisättyä ravia, josta jatkoin aina ympyrälle. Masi oli tosi kiva ravissakin, taipui hyvin ja oli säädeltävissä. Laukannostot tarvitsivat aina hieman hoputusta, joutui antamaan kaksi tai jopa kolmekin kertaa pohjetta, ennenkuin nousi. Usein Masi nosti kuitenkin semmoisella isolla loikalla, jota aluksi hieman säikähdin ja laukka tipahti sen takia, kun vetäisin ohjista huomaamattani. Sain huomata että ruuna kyllä tiputti laukan ihan joka kerralla, kun otin vähänkin ohjasta taaksepäin. Jos otin ohjalla sivulle taivuttaakseni, se ymmärti onneksi että se ei ole jarrun merkki. Alussa en osannut myöskään istua siellä laukassa ollenkaan, ja minulla lähti jalustinkin jalasta kesken kaiken.. Kun sain hommasta kiinni niin laukkakin alkoi sujumaan ihan tosi hyvin! Ja siellä oli loppujen lopuksi melko helppo istuakkin kun muisti myödätä hyvin. Laukan jälkeen tein vielä pari kertaa raviväistöjä sekä sulkuja ja avoja ravissa suoralla uralla. Ne meni ihan hyvin, välillä suluissa meinasi jalat sotkeutua. 

Annoin hevosen kävellä vähän aikaa ja kellon mukaan olin ratsastellut puolisen tuntia. Jatkoin pian ravityöskentelyä kahdeksikolla ja nostin taas laukkaa vaikeampaan suuntaan. Päätin kokeilla meneekö laukassakin väistöt.. Ja menihän ne! Oikeastaan ruuna väisti laukassa paremmin kuin käynnissä tai ravissa. Kun sain ne onnistumaan, lopetin laukkatyöskentelyn ja ravailin vielä vähän missä sattuun, sitten otin vähän käynnin lyhennystä ja pidentämistä, jonka jälkeen annoin kävellä pitkin ohjin. Ruuna oli jo ihan valmis lähtemään pois kentältä, joten käveltiin takaisin tallille. 


Kuvia en valitettavasti saanut tällä kertaa, koska olin yksin liikenteessä, mutta next time! :)

2 kommenttia:

  1. Onko tämä kenties tämä sama Masi, joka esiintyy mun blogissani tässä: http://hamiltoncara.blogspot.fi/2015/05/326-vahan-isompi-hevonen-jalkojen-alla.html?m=0 ? :-) Jos on niin Masi on kyllä ihan superkiva, kun useasti olen sillä ratsastanut. Tuossa postauksessa on hyppykuvia ja sen verran vielä, että sillä on pomppua hypätä vaikka kuuhun. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sama hevonen :)! Tosin näyttää kyllä ihan erilaiselle kuin noissa kuvissa, hetki piti katsoa onko sama hevonen :D Masi oli kyllä tosi kiva ratsastaa. Jospa ensikerralla saisin kuviakin. :)

      Poista

Kommentoithan asiallisesti!